15
maart
2017
|
12:00
Europe/Amsterdam

Konica Minolta legt accent op Internet of Things (IoT) en wordt lid van LoRa™ Alliance

Konica Minolta Inc. sluit zich aan bij LoRa Alliance™ en zet daarmee een nieuwe stap op weg naar de beveiligde koppeling tussen de fysieke en digitale wereld op de werkplek van de toekomst. LoRaWAN™-technologie biedt draadloze connectiviteit voor de sensorgestuurde systemen voor bedrijfsprocesbeheer die momenteel door Konica Minolta Laboratory Europe (KMLE) worden ontwikkeld.

De werkplek van de toekomst is een belangrijk aandachtspunt voor Konica Minolta, toonaangevend dienstverlener op gebied van IT-services en oplossingen voor Production Printing. Dit toekomstige netwerk van mensen, apparaten en locaties biedt een grote kans voor innovatieve technologieën, die effectieve oplossingen voor het beheer van informatiestromen op de werkplek mogelijk maken. Daarom is Konica Minolta lid geworden van de LoRa™ Alliance, een non-profit organisatie die een bijdrage wil leveren aan de interoperabiliteit en standaardisatie van LPWAN's (low-power wide area networks) die essentieel zijn voor het succes van Internet of Things (IoT).

Internet of Things op de werkplek

"In het laatste decennium zijn werkplekken steeds meer gedigitaliseerd", zegt Dennis Curry, vicepresident en directeur Business Innovation en R&D Europe bij Konica Minolta. "Voor dergelijke digitale werkplekken is de beschikbaarheid van gegevens essentieel, laat staan de mogelijkheid om deze gegevens te analyseren en op grond daarvan betekenisvolle en waardevolle inzichten te verkrijgen." Daarom wordt in de research bij Konica Minolta Laboratory Europe (KMLE) het accent gelegd op de integratie van enerzijds de fysieke wereld van mensen, apparaten en locaties op de werkplek en anderzijds de digitale wereld van informatiebeheersystemen.

“Met leden zoals Konica Minolta in de alliantie wordt gewaarborgd dat het snel groeiende LoRaWAN-ecosysteem divers wordt samengesteld en toonaangevende opties biedt, die precies zijn afgestemd op de individuele IoT-vereisten van eindklanten, van losse systeemcomponenten tot volledig beheerde services en alles daartussenin", aldus Geoff Mulligan, voorzitter van de LoRa Alliance.

Konica Minolta Laboratory Europe en LoRaWan voor bedrijfsprocesbeheer

LoRaTM™ is een technologie voor draadloze transmissie over lange afstanden met een zeer laag stroomverbruik, die bij uitstek geschikt is voor de onderlinge koppeling van IoT-apparaten in grote gebouwen zoals universiteiten, ziekenhuizen of fabrieken. In de visie van KMLE is de werkplek van de toekomst uitgerust met sensoren op batterijen die via het LoRaWAN™ communiceren met informatiesystemen van de klant, zoals ECM (Enterprise Content Management) of ERP (Enterprise Resource Planning) van Konica Minolta. De sensoren worden op de werkplek zowel voor de tracering van resources en machines, als voor bewaking van de omgeving ingezet, wat mensen weer ondersteunt bij het nemen van beslissingen over hun werkzaamheden. De Process-sensor die door KMLE is ontwikkeld, kan eenvoudig worden geïntegreerd met dokoni PROCESS of andere systemen voor bedrijfsprocesbeheer. Dit maakt verdere automatisering mogelijk van bedrijfsprocessen die specifiek zijn voor de branche waarin de klant actief is.

Afbeelding 1 - De hardwarecomponenten kunnen als invoer voor een workflowsysteem of als uitvoer worden gebruikt. Gegevens die door de sensoren beschikbaar worden gesteld, kunnen in dokoni PROCESS worden opgeslagen. Vervolgens worden hiermee workflows gestart en informatiedashboards ingevuld. Precies zo kan met informatie die in dokoni PROCESS is opgeslagen, een display of andere indicator worden aangestuurd.

"Klanten vertellen ons dat ze zich zorgen maken over de vertrouwelijkheid en integriteit van informatie. We zijn ervan overtuigd dat LoRaWAN™ optimaal bestand is tegen kwaadwillige activiteiten. LoRaWAN™-eindknooppunten hebben geen besturingssysteem en internetverbinding nodig en zijn dus veel minder kwetsbaar voor cyberaanvallen dan apparaten die met internet zijn verbonden", zegt Petr Gotthard, IoT Research Specialist bij KMLE. Doorgaans heeft een LoRaWAN-netwerkarchitectuur een star-of-stars topologie waarin gateways berichten doorgeven tussen eindapparaten en een centrale netwerkserver in de backend. Omdat berichten met LoRa™ over lange afstand kunnen worden bezorgd (zelfs buitenshuis over een afstand van een paar kilometer), is het mogelijk om een heel gebouw met behulp van een klein aantal LoRa-gateways van sensoren te voorzien. Dit maakt de implementatie bijzonder voordelig.

Extra informatie

  • “Follow your Path. Improving the precision of business processes with Internet of Things” Whitepaper is beschikbaar op http://research.konicaminolta.eu/pdf/KonicaMinolta_Follow_your_Path_IOT_WP.pdf
  • We zijn benieuwd naar uw mening: doe mee aan de enquête van "Follow your Path". Met behulp van de resultaten van de enquête kunnen we beter algemene patronen in use cases van bedrijven in kaart brengen zodat we in de toekomst bredere oplossingen kunnen ontwikkelen.

Over Konica Minolta Laboratory Europe (KMLE)

Konica Minolta is opgericht in 1873 en heeft een lange geschiedenis van innovatie. Op dit moment breidt het bedrijf zijn activiteiten op diverse terreinen uit, waaronder de digitale werkplek, gezondheidszorg, sensoren en automatische informatie en bedrijfstechnologieën. Konica Minolta vindt innovatie en research essentieel voor het bieden van toegevoegde maatschappelijke waarde. Met deze ambitieuze doelstelling is in 2015 Konica Minolta Laboratory Europe (KMLE) opgericht als onderdeel van Konica Minolta Corporate R&D. Het hoofdkantoor van KMLE is gevestigd in Londen en het R&D-laboratorium bevindt zich in Brno, Tsjechië. In de eerste maanden van 2017 wordt in München, Duitsland, een tweede KMLE-centrum geopend dat zich bezig gaat houden met technologieën voor de gezondheidszorg.

Voortbouwend op de langjarige en grondige kennis en ervaring van Konica Minolta fungeert KMLE als het knooppunt waar innovatieve oplossingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie tot leven komen voor de transformatie van de nieuwe generatie producten en services van Konica Minolta. Konica Minolta Laboratory Europe werkt nauw samen met het Business Innovation Centre Europe en andere externe onderzoeksinstellingen. Dit maakt het mogelijk om de meest geavanceerde technologieën in te zetten voor nieuwe zakelijke toepassingen waarin innovatie en de behoeften van klanten centraal staan.

Over LoRa Alliance™

LoRa Alliance™ is een open, non-profitorganisatie die in maart 2015 werd opgericht en inmiddels meer dan 400 leden telt. Daarmee heeft de organisatie zich tot een van de grootste en snelst groeiende allianties in de technologiesector ontwikkeld. De leden ervan werken nauw samen en delen hun ervaring om het LoRaWAN™-protocol te promoten als de toonaangevende, open wereldwijde standaard voor beveiligde, carrier-grade IoT LPWA-connectiviteit.

Dankzij de technische flexibiliteit kunnen in LoRaWAN™ meerdere statische en mobiele IoT-apps worden ondergebracht, en met een certificeringsprogramma wordt de interoperabiliteit gegarandeerd. Inmiddels wordt LoRaWAN™ al wereldwijd geïmplementeerd door operators van grote mobiele netwerken en wordt het in de komende jaren naar verwachting op grote schaal uitgerold.

Over LoRaWAN™

De technologie die in een LoRaWAN-netwerk wordt gebruikt, is bedoeld om goedkope sensoren op batterijen van lange afstand te koppelen in moeilijke omstandigheden waar koppeling eerder te lastig of te kostbaar was. Dankzij het unieke penetratievermogen kan een LoRaWAN-gateway die in een gebouw of toren is geïmplementeerd, verbinding maken met sensoren op meer dan 10 kilometer afstand of met watermeters onder de grond of in kelders. Het LoRaWAN-protocol biedt unieke, ongeëvenaarde voordelen voor wat betreft bidirectionele uitwisseling, beveiliging, mobiliteit en nauwkeurige lokalisatie waarin niet wordt voorzien door andere LPWAN-technologieën. Deze voordelen maken uiteenlopende use cases en bedrijfsmodellen mogelijk waardoor implementatie van grootschalige LPWAN IoT-netwerken wereldwijd kan worden gerealiseerd.