06
juli
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Konica Minolta neemt Amerikaanse Ambry Genetics over

Shoei Yamana, CEO Konica Minolta Inc.
Deze overname is de eerste in een reeks van strategische initiatieven om Konica Minolta een stevige koppositie in de precisiegeneeskunde te garanderen.
Shoei Yamana, CEO Konica Minolta Inc.

Konica Minolta, Inc. (Konica Minolta) en Ambry Genetics Corporation (Ambry) hebben vandaag de ondertekening bekendgemaakt van een definitief akkoord voor de overname van Ambry door een dochteronderneming van Konica Minolta. De transactie wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Innovation Network Corporation of Japan (INCJ). 800 miljoen USD wordt betaald bij de afsluiting, gevolgd door een aanvullende betaling van maximaal 200 miljoen USD op grond van bepaalde financiële indicatoren gemeten over de komende twee jaar, waarmee het totale overnamebedrag uit zal komen op 1,0 miljard USD.

Ambry is een private onderneming, opgericht in 1999, die actief is op gezondheidsgebied in de VS en onder leiding staat van de oprichter, President en voorzitter Charles L.M. Dunlop en CEO Dr. Aaron Elliott. Ambry heeft 's werelds meest complete pakket van genetische testmethodes voor erfelijke en niet-erfelijke ziekten, alsmede voor tal van klinische specialismen, zoals oncologie, cardiologie, pneumatologie, neurologie en algemene genetica. Het heeft een erkend toonaangevende positie in diagnostische oplossingen voor erfelijke aandoeningen in de Verenigde Staten, doordat het meer dan een miljoen genetische tests heeft uitgevoerd en meer dan 45.000 mutaties heeft geïdentificeerd in ten minste 500 verschillende genen. Ambry staat bekend als een pionier en koploper in genetische testen doordat dit het eerste laboratorium in de hele wereld is dat zulke tests kan aanbieden als erfelijke-kankeronderzoekspakketten en clinical exome sequencing.

Konica Minolta beschouwt de toevoeging van Ambry als de eerste stap voor het creëren van een boeiend nieuw medische platform dat zich richt op het benutten van de kracht van precisiegeneeskunde – een nieuwe benadering van de gezondheidszorg waar genetische of moleculaire analyses worden gebruikt om patiënten te koppelen aan de meest geschikte behandeling voor hun specifieke ziekte. Precisiegeneeskunde richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt en maakt de gezondheidszorg goedkoper doordat er geen overbodige en ineffectieve behandelingen worden uitgevoerd. Konica Minolta is van plan de mogelijkheden die Ambry biedt eerst in Japan op de markt te brengen en daarna in Europa.

“Deze overname is de eerste in een reeks van strategische initiatieven om Konica Minolta een stevige koppositie in de precisiegeneeskunde te garanderen”, aldus Shoei Yamana, President en CEO van Konica Minolta. “De toekomst van de geneeskunde is patiëntgericht. Tezamen met Ambry beschikken we over het meest complete pakket van diagnostische technologieën voor het in kaart brengen van iemands DNA en biochemische bouw, maar ook over de mogelijkheden om die kennis te vertalen in informatie die de medische wereld kan toepassen bij het ontdekken, voorkomen, en kostenefficiënt behandelen van ziekten. Dit zal niet alleen dienen als toekomstige basis voor onze activiteiten in de gezondheidszorg, maar zal ook de weg openen naar een fundamentele verandering in de manier waarop de geneeskunde wereldwijd wordt toegepast.”

De overname van Ambry en de vooruitgang op het gebied van de precisiegeneeskunde markeren een strategische en belangrijke verandering voor de geneeskundige activiteiten van Konica Minolta. Puttend uit zijn lange geschiedenis van innovatie in de materiaalkunde, nanofabricage, optica en beeldvorming, heeft Konica Minolta een volledig assortiment van technologieën en diensten ontwikkeld in de gezondheidszorg, van digitale röntgendiagnostische beeldvormingssystemen, diagnostische ultrasoonsystemen en ICT-serviceplatforms voor medische instellingen.

De mogelijkheden van Ambry op het gebied van genetische testen zijn een aanvulling bij de geavanceerde beeldvormingstechnologie van Konica Minolta om hiermee het meest complete pakket van gezondheidsdiagnostiek te creëren voor farmaceutische bedrijven, zorgaanbieders, verzekeraars en consumenten. In 2015 was Konica Minolta de eerste met geavanceerde immunokleuringstechnologie – High-Sensitivity Tissue Testing (HSTT)1 – die gebruik maakt van fluorescerende nanodeeltjes voor het opsporen en kwantificeren van eiwitten die aandoeningen veroorzaken, en die een veel grotere precisie en accuraatheid biedt dan conventionele immunokleuringstechnieken. Als eerste toegepast in de oncologie, kan deze zelfontwikkelde technologie de exacte cellulaire locatie en hoeveelheden bepalen van specifieke eiwitten die in cellen aanwezig zijn, wat een vroegtijdige en zeer nauwkeurige diagnose en inzicht biedt in de ziekte van de patiënt en informatie geeft voor verdere research en het behandelplan van de arts.

“We vinden het een geweldige kans om de technologieën van onze beide bedrijven te combineren om tot nieuwe mogelijkheden voor de precisiegeneeskunde te komen,” zegt Charles Dunlop, President en Voorzitter van Ambry Genetics. “Als onderdeel van Konica Minolta behouden we de middelen, technologie en schaalgrootte om biomedische research naar een hoger plan te brengen en om nog meer patiënten in nog meer landen te kunnen behandelen met gespecialiseerde medicamenten die de onderliggende oorzaak van hun ziekte aanpakken.”

De HSTT-technologie van Konica Minolta wordt verder verbeterd met de op genetica gebaseerde screeningtechnieken van Ambry, waardoor klinische onderzoekers zowel de tumor als normaal weefsel kunnen onderzoeken voor het diagnosticeren van erfelijke vormen van kanker, en tegelijk aanwijzingen kunnen krijgen over de geschiktheid en het effect van medicamenten. Ambry heeft onlangs een gecombineerde genetische test geïntroduceerd voor zowel erfelijke als opgelopen mutaties in DNA-mismatch reparatiegenen om een indicatie de geven van de geschikte behandelopties voor kankerpatiënten die baat kunnen hebben bij PD-1/PD-L1 immunotherapie. PD-1 en PD-L1 checkpoint inhibitors helpen het immuunsysteem van de patiënt te herkennen, aan te vallen en te vernietigen PD-L1-positieve kankercellen die anders zouden ontsnappen aan detectie door het immuunsysteem.

“De combinatie van de mogelijkheden op bio-informaticagebied met Konica Minolta’s HSTT-technologie, schept nieuwe kansen voor de ontdekking van medicijnen en klinische proeven die op dit moment nog niet beschikbaar zijn,” aldus Kiyotaka Fujii, Senior Executive Officer, President, Global Healthcare, Konica Minolta. “Konica Minolta wil innovaties versnellen door gebruik te maken van de sterkte punten van beide bedrijven. Naast de introductie van Ambry’s geneticatestmethodes op de Japanse markt, kijken we ook naar de ontwikkeling van nieuwe bio-beeldvorming en diensten en oplossingen op proteoomgebied ten behoeve van medici, patiënten en farmaceutische bedrijven.”

Overzicht van de transactie

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zullen Konica Minolta via Konica Minolta Healthcare Americas, Inc., (MHUS), een 100% dochterbedrijf van Konica Minolta, en INCJ een aanbetaling in contanten doen van 800 miljoen USD aan Ambry. MHUS zal 60% investeren en INCJ zal de overige 40% voor zijn rekening nemen. Daarnaast zullen Ambry-aandeelhouders maximaal 200 miljoen USD extra ontvangen op basis van bepaalde financiële indicatoren gemeten over de komende twee jaar, waarmee het totale overnamebedrag uit zal komen op 1,0 miljard USD.

Naar verwachting zal de transactie worden afgesloten in het derde kwartaal van het boekjaar 2017, op voorwaarde van de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders. Ambry wordt daarna een geconsolideerde dochteronderneming van Konica Minolta en blijft werken onder de naam Ambry met hoofdkantoor in Aliso Viejo, Californië.

GCA Corporation is opgetreden als financieel adviseur voor Konica Minolta en Baker McKenzie is opgetreden als juridisch adviseur voor deze transactie. Intrepid Investment Bankers is opgetreden als financieel adviseur voor Ambry en Jones Day is opgetreden als juridisch adviseur.

 


1 Een deel van de research voor HSTT is uitgevoerd in het kader van een project van de Japanse New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO).